Trumpin voitto ei ole välttämättä huono asia amerikkalaisille osakkeille

/ Kategoriat: Säästäminen ja sijoittaminen

Yleinen hokema osakemarkkinoilla on, että markkinat vihaavat epävarmuutta. USA:n vaalien positiivinen lopputulos on, että maailman ei enää tarvitse jännittää kenestä tulee presidentti.

On mahdollista, että markkinat käyvät läpi samantyyppisen liikkeen kuin Brexitin kanssa. Aluksi hämmästellään, että ”miten tässä pääsi näin käymään” ja sekä osake- että korkomarkkinat laskevat jyrkästi. Kuitenkin pian huomataan, että mikään ei muutu ainakaan välittömästi.

USA ja muu maailma ovat niin suuressa keskinäisessä riippuvuudessa, että muutoksia kauppasuhteisiin on vaikeata – ellei jopa mahdotonta – tehdä. Koska tarkkojen arviointien teko mahdollisten kauppapolitiikkamuutosten vaikutuksista ei onnistu analyytikoilta, markkinat unohtavat asian muutaman viikon jälkeen (kuten kävit Brexitin jälkeen) ja tilanne normalisoituu.

Arvioni on, että osakkeiden suhteellisessa houkuttelevuudessa USA:n markkinat kehittyvät Eurooppaa suotuisammin. Donald Trumpin vaaliohjelma on itseasiassa varsin elvyttävä. Protektionismin lisääminen, veronalennukset ja velanoton lisääminen tukevat amerikkalaisia yrityksiä. Lisääntyvät investoinnit infrastruktuuriin ja puolustussektoriin lisäävät myös BKT:tä. Varjopuolena tässä kehityksessä on riski, että inflaatio lähtee kovempaan nousuun kun nyt on arvioitu. Tämä saattaa johtaa FED:n nostamaan korkoja nopeammin kuin markkinat odottavat.

Poliittinen epävarmuus tulee toki aluksi kasvamaan. Euroopan ja ehkä Suomenkin näkökulmasta huolestuttavinta ovat Trumpin kannanotot, joissa Euroopan sotilaallinen tukeminen ja Naton 5. artikla kyseenalaistetaan.

Tämä on tietenkin hyvin huolestuttavaa, mutta tosiasia on, että Eurooppa ei ole panostanut omaan turvallisuuteensa tarpeeksi ja on ”ulkoistanut” poliittisesti kalliit ja kipeät ratkaisut USA-vetoiselle Natolle. Amerikkalaisten äänestäjien mielestä tämä rakenne ei enää ole perusteltavissa. Vaikka tämä ei ole välttämättä Euroopalle mieleen, pitää Euroopan nopeasti rakentaa oma uskottava puolustuksensa, joka ei perustu vapaamatkustukseen Naton rinnalla. Pidemmällä tähtäimellä riippuvuuden vähentäminen USA:sta voi olla jopa Euroopan ja Suomen edun mukaista.

Kiistatta muutos niin taloudellisessa kuin poliittisessakin ympäristössä on tapahtunut. Välillä kaikki muutokset eivät mene odotusten ja toiveiden mukaan. Mikäli Trump toteuttaa elvyttävän ja jossain määrin inflatorisen talouspolitiikkansa, pitäisi amerikkalaisten osakkeiden kehittyä eurooppalaisia osakkeita paremmin.

Aarni Pursiainen on Henki-Fennian sijoitusjohtaja ja Fennian arvopaperijohtaja

Jaa sosiaalisessa mediassa
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. -merkityt kentät ovat pakollisia. *